Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Politikk > Nyheiter > Drahjelp til vestnorsk næringsliv i Kina

Kontaktpersonar

Olav Bratland Olav Bratland
Fylkesordførar
71 25 87 01
Send e-post
Bergljot Landstad Bergljot Landstad
Regional- og næringssjef
71 28 02 13 /
Mob. 900 89 213
Send e-post

Drahjelp til vestnorsk næringsliv i Kina

Norske bedrifter etablert i Kina applauderer Vestlandsrådet sin internasjonale
 satsing og tror rådet vil styrke vestnorsk næringsutvikling i Kina.

Vestlandsrådet er på besøk i Kina for å lære mer om næringsutvikling. I løpet av de fire første dagene har delegasjonen rukket å møte representanter fra den norske ambassaden i Kina, advokatfirmaet Wikborg&Rein, DnB Nor, Stordal Møbler, Ekornes, Det Norske Veritas, Statoil og Innovasjon Norge.
- Det økonomiske tyngdepunktet i verden flyttes østover. Om ikke lenge er Kina en av de tre store verdensmarkedene. Det er viktig å være i Kina – det er her det skjer, sier Terje Lang-Ree som jobber som kommersiell rådgiver for Innovasjon Norge i Kina.

Lang-Ree viser blant annet til statistikk som sier at 90 prosent av alle skip som
bygges i verden, bygges i enten Japan, Korea eller Kina.
- Alle verdens land er her. Alle banker på, og det er trangt i døråpningen. Vestlandet representerer de ledene eksportfylkene vi har i landet og det er gledelig og ikkeminst viktig at folkevalgte fra Vestlandet bruker tid på Kina, sier Lang-Ree.

Olav Bratland (til venstre) og andre delegasjonsmedlemmer lytter til en representant fra JSWB Global Home Furnishings Center i Shanghai som forteller om næringsparken hvor blant annet Stordal Møbler holder hus.

Fylkesordfører i Rogaland Tom Tvedt og kollega i Møre og Romsdal, Olav Bratland er delegasjonsledere og er godt fornøyde med kinaturen så langt.
- Kinesisk kultur og politisk struktur er veldig forskjellig fra det vi er vant med. Det er ofte vanskelig å vite hvor og av hvem beslutninger tas, men det viser seg at bedrifter som har politisk drahjelp har større mulighet for å etablere seg i Kina.Vestlandsrådet kan bidra som drahjelp for vestnorsk næringsliv i Kina, sier
fylkesordførerne.

I dagene framover skal Vestlandsrådet blant annet besøke Shanghai Urban
Planning Development, Donghai, Offshore Windmill og representanter fra norske bedrifter som har etablert seg i Nordic Industrial Park i Ningbo. I tillegg skal Rogaland fylkeskommune signere en intensjonskapsavtale med næringsprovinsen Guangdong i sørvest-Kina.
Vestlandsrådet vedtok en ny plattform av prioriterte politiske utfordringer som rådet skal arbeidet videre med. Plattformen bygger på en ny samarbeidsavtale mellom de fire fylkeskommunane Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Satsingsområdene til Vestlandsrådet er: internasjonalt arbeid, samferdsel,
innovasjon og næringsutvikling, kystressursforvaltning – marin og maritim
verdiskaping, energi, miljø og klima og tilslutt kultur. Delegasjonen er i Kina 9. – 19. september.