Fagskolen i Kristiansund > Nyheter > Fremtidens muligheter ligger i havet!

Fremtidens muligheter ligger i havet!

Hva skal vi egentlig leve av i fremtiden? Dette er et av de store spørsmålene vi nordmenn stiller oss i dag. Og hva med dagens unge? Hva er det som ikke bare er «fornuftig», men også spennende å utdanne seg til i dag?

Regional energi og klimaplan

Jostein Kvisvik er ansatt som prosjektleder på Fagskolen i Kristiansund, og arbeider for tiden med utredningen av det han selv anser som et svært spennende og fremtidsrettet studium for skolen, nemlig «Havromsteknologi».

I følge Kvisvik omfatter havromsteknologi all aktivitet som foregår på, i, og under havoverflaten. «Det er et område som er svært spennende, særlig med tanke på hvor lite utforsket det har vært tidligere, noe som byr på både utfordringer og muligheter», sier han. Rundt utviklingen av et slikt studium nevner han viktigheten av å fokusere på et område som Norge har gode og naturlige forutsetninger for, som er bærekraftig og miljømessig forsvarlig, og hvor vi har muligheten til å bli verdensledende. Og hva kan det være som oppfyller alle disse kravene og forventningene, jo det er som Kvisvik sier, «HAVROMMET!»

«Havet dekker ca. 80 % av jordens overflate og er et område som er lite utforsket – forskning viser faktisk at vi vet mer om verdensrommet enn om havdypet på vår egen planet», fortsetter han. Og her kan vi ifølge Kvisvik «bygge videre på våre lange tradisjoner innen skipsfart, maritim industri, fiske, havbruk, og vår ledende teknologi innen olje- og gass».

«Vi kan utvikle nye marine konstruksjoner, videreutvikle havbruk og fiske, utvikle og bygge ut fornybar havenergi. Vi kan utvinne diamanter, gull, sølv, kobber, sink og andre mineraler og metaller fra havbunnen. Høres det ikke spennende ut? Kunne du ikke tenke deg å være med på dette? Jeg mener vertfall at det er veldig spennende og interessant», sier Kvisvik.

Havromsteknologi vil være et nytt studietilbud på fagskolenivå i Norge og er planlagt til å kunne omfatte følgende linjer:

• Marin teknikk og marine konstruksjoner
• Havbruk og fiske
• Havenergi
• Utvinning av mineraler og metaller på havbunnen

Studiene er i utgangspunktet planlagt som nettstudier med korte samlinger på Fagskolen i Kristiansund, noe som gjør det mulig å være i jobb, samtidig som at man gjennomfører studiet. «Tenk det, tjene penger mens man studerer, det var lurt det, ikke sant?» sier Kvisvik.

Opptakskravet vil være yrkesfaglig videregående skole med relevant fagbrev, eller realkompetanse med minimum 5 års relevant praksis.

Studiet er ifølge Kvisvik i utganspunktet planlagt med oppstart høsten 2018, men ting kan også skje raskere, så følg med på utviklingen videre!

Har du spørsmål angående studiet? Ikke nøl med å ta kontakt med Jostein!

Kontaktperson:
Jostein Kvisvik
Prosjektleder Fagskolen i Kristiansund / Møre og Romsdal fylkeskommune.
E-post: Jostein.Sverre.Kvisvik@mrfylke.no
Tlf.: 71 57 06 45 / 92 64 96 37